В Украйна от днес е забранено публичното изпълняване на музика на творци с руско гражданство, след като Върховната рада одобри с вот от мнозинството от две трети това решение, съобщи в Телеграм украинският депутат Ярослав Железняк.

Украинският президент Володимир Зеленски с предупреждение към Европа
В текста към гласувания законпороект се пояснява, че „музикалната продукция на държавата агресор (може) да повлияе на сепаратистките настроения сред населението“. Смята се за възможно руската музика да повлияе на усещането за идентичност на украинските граждани, затова тя бива забранена. Ще има обаче някои изключения.
Те ще се правят само за творци, които публично са се обявили против руската инвазия в Украйна, като Службата за сигурност на Украйна (СБУ) ще изготви за целта специален списък на творците, които публично са се разграничили от действията на страната окупатор.

Борис Джонсън призова за натиск върху Русия
Заедно с това бе забранен вносът и разпространението на книги и други печатни продукции от Русия, Беларус и окупираните от Русия територии. Книгите от Русия са обект на цензура от 2016 г. насам.