Невиждана демонстрация по улиците на грузинската столица Тбилиси. Повече от 120 хиляди грузински граждани излязоха на митинг, за да подкрепят кандидатурата на Грузия за членство в ЕС. Митингът е резултат от препоръката на Европейската комисия да се отложат преговорите със страната относно члеството й в Съюза.

Под развяти европейски, украински и грузински знамена и звуците на "Марш за Европа", хиляди грузинци се стекоха по главния булевард на столицата. Шествие от подобен мащаб е без прецедент за държава с население от едва 3,7 млн. души.

Шествието беше организирано от водещите продемократични групи и подкрепено от всички опозиционни партии, а целта му беше да "демонстрира ангажираността на грузинския народ към неговия европейски избор и западните ценности".

Организаторите на протеста заявиха във фейсбук: "Европа е исторически избор и стремеж на грузинците, за който всички поколения са давали жертви."

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди готовността си да проведе разговори с колегите си от Украйна и Турция

Активистът за правата, който е и един от организаторите на шествието - Шота Дигмелашвили, прочете манифест, с който обяви последващ митинг в петък, както и началото на "ново народно движение", което ще включва и опозиционни партии, но ще бъде водено от граждански активисти.

"Ние ще формулираме нашите искания към правителството и ако то не успее да ги изпълни, силата на мирната съпротива ще помете всички онези, които извеждат Грузия от релсите на европейския ѝ път. Народният гняв ще бъде насочен срещу (основателя на управляващата партия) олигарха Бидзина Иванишвили". Смята се, че Иванишвили проваля членството на страната в ЕС.

Протестиращите се опасяват, че "отказването на Грузия статута на кандидат за член на ЕС ще означава, че ще останем в сферата на влияние на Русия. Руският президент Владимир Путин ще тълкува това като зелена светлина за повторно нахлуване в страната".

Поредно решение на ЕС срещу Русия като отговор на анексията на Крим

До петък се очаква лидерите на ЕС да вземат решение за предоставяне на статут на кандидати на Украйна, Молдова и Грузия, които подадоха молби за членство в ЕС малко след руската инвазия в Украйна на 24 февруари.