Заседанието на Народното събрание, което трябваше да се състои днес според план графика, беше закрито. Това се случи след три неуспешни опита да се събере кворум.

Въпреки трите опита да се събере необходимият брой депутати – 121, последния такъв в зала бяха само 115.  

"Моля резултатът да бъде показан отново по групи, за да се види ясно кои народни представители са тук и си вършат съвестно работата и кои отсъстват от зала", каза временно изпълняващият длъжността на председател на парламента Мирослав Иванов.

Брожения в пленарната зала: Гласуват оставката на председателя на Народното събрание Никола Минчев

Отсъстваха ГЕРБ-СДС, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане". 

Липсата на кворум е в резултат от факта, че депутатите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане” не се регистрираха. Съответно народните представители не успяха да гласуват проектопрограмата си за работа за седмицата.

Най-важната за гласуване точка беше приемането на процедурни правила за избирането на нов председател на 47-ото Народно събрание. Те са необходими след предсрочното освобождаване на Никола Минчев преди седмица. Депутатите се очакваше да избират и нов председател на парламента.

ИЗВЪНРЕДНО: Кирил Петков притиска депутати от ИТН

По време на почивката, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, цитиран от NOVA, заяви, че депутатите от партията няма да влязат в пленарната зала. Настоявали първо да се гласува вотът на недоверие към кабинета "Петков". По процедура това трябва да се случи към 19.10 ч. - точно 24 часа след края на дебатите във вторник.

"Управляващата опозиция бойкотира заседанието на НС. Миналата седмица настояваха да бъде избран нов председател на парламента, а днес са против тази точка, защото това щяло да доведе до обществено напрежение. Не изключвам днес да не се проведе изобщо заседание на парламента". Така анализира ситуацията съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Следващото планирано заседание на парламента ще се проведе в четвъртък от 09.00 ч.

Днес в  19:10 ч. ще се проведе извънредно пленарно заседание за гласуване на вота на недоверие към правителството. Мирослав Иванов заяви, че се надява тогава да се събере нужният кворум.