Според премиерът в оставка Кирил Петков, въпросът за РСМ нарочно се повдигал и играел ролята на "мъгла", чрез която да се разклаща правителството и да се крадат милиарди.
"Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци. Аз ще си спазя обещанието към българския народ, затова се надявам да имаме хубава дискусия за Северна Македония." - Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков от Брюксел.

Атака срещу Кирил Петков: Този човек от Харвард - вижданията му са консервативни, регресивни и потвърждава концепцията живковизъм

"През цялото време темата за Република Северна Македония беше мъглата, която се спускаше върху публичното пространство, само с една цел - да разклащат правителството, за да крадат милиарди. Само че, когато казахме "Няма да ви дадем милиардите, които искате да откраднете, и не се съгласяваме с вашите номинации", примерно за БНБ, Република Северна Македония остана в нищото" добави Петков.

"Ще кажа, че съм обещал на българския народ, че това решение трябва да се вземе от българския парламент, заяви той. Само българският парламент е институцията с най-голяма представителност. Винаги си държа на думата. Независимо какво ще се случи в днешния ден, кой какво ще иска от мен, ще държа тази позиция", добави Петков.

Кирил Петков: Не е случайност обявяването на новите цени точно през първия ден от новото правителство

"Кажете ми друг път, когато българският премиер, като е обещал нещо, независимо, че аз лично харесвам френското предложение - това, което виждам, е, че конституцията ще се промени преди да започне преговорният процес; че дискриминацията и езикът на омразата ще бъдат (включени); през цялото време ще можем да спираме техния процес, ако не се справят. Това, че имаме двустранен протокол, който ясно ще показва всичките наши позиции - това е много добро предложение и не мисля, че друго такова може да има. И въпреки всичко, когато давам дума, че само българският парламент ще даде отговора на този въпрос и решението, ще си спазя думата", обобщи той пред журналисти.

"Надявам се, че в близките дни Народното събрание ще вземе решение по този въпрос", добави той. Според него ни е предоставена историческа възможност България да може да запази всичките си интереси задълго.

"Важно е да се каже за нашите опозиционни партии - не можеш да излизаш по телевизията и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо и следобяда да блокираш комисията.Това е абсолютна политическа подлост", каза Петков. 

"Вчера рискуваме 2,6 милиарда, защото не искат да направят кворум, защото ги е страх. Тези хора са страхливци и мислят само как да манипулират", коментира той.

"В следващите дни може да има отворена дискусия, където целият български народ да разбере, това не трябва да стане между другото. Или сте едни страхливци всички вие, които се опитвате да прехвърляте горещия картоф, или крадци, които се опитвате да клатите правителството, за да откраднете едни милиарди, или сте държавници. Ако сте държавници, отидете на комисия, да се говори пред целия български народ и да се вземе правилното решение", апелира той парламентарната опозиция.

Относно Румен Радев премиерът заяви, че не може от две седмици Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) да не се свиква и да се крие на различни места.

" Ако си президент на място, викаш КСНС, всички служби и партии, сядаме заедно, обсъждаме и излизаме." - допълни Петков.