Георги Михайлов от БСП заяви категорично от трибуната на Парламента: "Като българин не виждам какво основание има сега българският парламент да пристъпи към приемане на предложението, излъчено от Европейската комисия по времето на френското председателство, по отношение на започването на преговори с Република Северна Македония, когато отсрещната страна най-малко не приема това предложение като адекватно"

"Всички аргументи, че това трябва да се направи точно сега, не се вписват в честта и достойнството на българската нация. БСП не може да подкрепи предложението на "Демократична България", което е най-близко до нашите представи за решаването на проблема, но въпреки всичко не го решава. Предложение, което е дадено преди една седмица и касае съществена част от нашите междудържавни отношения, следва ли по този твърде бърз начин да бъде претупано в парламента?", попита той.

ИЗВЪНРЕДНО: Изявление на Десислава Атанасова: ГЕРБ започна евроинтеграцията на РСМ

Според него, споменатото предложение е най-положителното и в защита на интересите на България, но все още има много хора, които с основание питат: "Не са ли протоколите част от конструкцията на преговорите, които бяха упоменати, че не са подписани от двете страни? Възможно ли е, когато едната страна, която иска да бъде поканена, в момента се държи по неуважителен начин към страната, която евентуално би се съгласила да започнат преговорите? Която буквално рита по кокалчетата страната, която е нейна посестрима исторически и необратимо. Която подпали културния дом на българите в Битоля. Която оскверни стотици паметници. Чийто министър-председател застана вчера и каза, че това е неприемливо за Република Северна Македония".

"Всяко българско има свой корен в Македония. Това не е въпрос на история, уважаеми народни представители, това е въпрос на чест на България. Аз не искам да се връщам назад в историята и да ви припомням колко грешки са допуснати в отношенията с нашите братя и сестри в Македония", каза още проф. Михайлов.

Той подчерта още, че България е първата страна, която е признала наричащата се тогава Република Македония и че именно България и инициатор на приобщаването на Балканите.

Премиерът в оставка Кирил Пектов с изявление от Брюксел: Маските паднаха! Писна ми от страхливци!

"Искам да отговоря на всички, които замеряха управлението на държавата, че не е положило усилия – точно в тези 6 месеца Министерски съвет и министър-председателят направиха буквално совалка до Македония и до Европейския съюз, опитвайки всички възможности да се промени отношението на отсрещната страна. Но това не бе прието с отворени обятия от нашите приятели от Република Северна Македония", категорично заяви проф. Георги Михайлов.