"Стратегическият интерес на България е РС Македония и страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС. Правителството на Бойко Борисов още през 2018 г. определи този въпрос като основен приоритет на първото българско председателство на ЕС.",това бяха думите на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, цитирана от БГНЕС.

Атанасова също така припомни и факта, че правителството на ГЕРБ е подписало Договора за приятелство с РСМ още през 2017 г.

ИЗВЪНРЕДНО: Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви: ГЕРБ трябва да свършат работата. Даваме зелена светлина за РСМ и Албания

„През 2019 г. поискахме от нашите партньори неговото изпълнение в цялост. Поискахме спирането на езика на омразата и претенциите към българското историческо минало да станат част от Преговорната рамка. Това сме отстоявали и на КСНС“, заяви тя и изрази своята благодарност към нашите европейски партньори, че приеха загрижеността на София.

„Предложението на Френското председателство реферира към двустранните протоколи, които трябва да бъдат подписани от двете страни. Протоколът е пътна карта и той трябва да бъде подписан от правителството преди Преговорната рамка. Внесохме предложение за одобряване на Френското предложение, за да не изпуснем този исторически шанс“, каза Атанасова. 

Албанският премиер се нахвърли срещу България: Срамно е членка на НАТО да държи за заложник две други страни от НАТО

Тя изрично каза, че партия ГЕРБ преди няколко години даде път към Европа за РСМ и днес тя отново дава зелена светлина тази страна да започне преговорите за присъединяване към ЕС.