За първи път от повече от век, Русия не успя да извърши плащане по своя дълг в чуждестранна валута.

Запада постоянно увеличава финансовия натиск над Русия и в резултат тя не успя да заплати дължимото.

Месеци наред, от Кремъл успяваха да заобиколят санкциите, наложени от Запада след нахлуването на Русия в Украйна.

Вчера обаче беше последния ден от срока на гратисния период за около 100 милиона щатски долара лихвени плащания, които страната дължи от 27 май.

Важно включване на Владимир Путин: Разработваме нова международна резервна валута!

Ситуацията ясно илюстрира сериозната икономическа, финансова и политическа изолация на Русия и резултатите от нея. "Валутните резерви на Руската централна банка са замразени, а най-големите банки на страната са откъснати от световната финансова система," посочва „Блумбърг”. Същевременно, руският народ се опитва да се справит с двуцифрена инфлация и най-лошият икономически период от години насам.

От Кремъл категорично заявиха, че твърденията за държавен фалит са абсурдни и посочиха, че разполагат с необходимите средства за изпълнение на плащанията, но няма как да преведат парите. Миналата седмица Русия заяви, че ще премине към изплащане в рубли на своя непогасен държавен дълг от 40 милиарда долара и разкритикуваха положението и го нарекоха „форсмажорни обстоятелства”, насилствено създадени от Запада.

Министърът на финансите Антон Силуанов нарече ситуацията „фарс”. Юристи са на мнението обаче, че правният аргумент за "форсмажорни обстоятелства"  не засяга санкциите в исторически план.

„Има всички основания да се предполага, че при изкуственото възпрепятстване на Руската федерация да обслужва външния си суверенен дълг целта е да се приложи етикетът „фалит”," заяви Силуанов. „Всеки може да обяви каквото си иска и може да се опита да сложи такъв етикет. Но всеки, който разбира ситуацията, знае, че това в никакъв случай не е фалит.”

В руската история, това е първото неизпълнение на плащанията по външния дълг от решението на болшевиките да не признават задълженията на царската власт през 1918 г.

Лидерите на Г-7 се надсмиват на Владимир Путин

Русия беше много близо до изпадане в подобно положение в началото на тази година, но успя да го избегне, като смени метода на плащане. От САЩ обаче взеха мерки и затвориха вратичката, която позволяваше на кредиторите да получават средства по руските държавни облигации.

Сега естественият въпрос е какво предстои да се случи по-нататък, тъй като пазарите са изправени пред безпрецедентния сценарий на фалирал кредитополучател, който има желание и възможност да плати, но не може.

„Обявяването на фалит е символично събитие”, коментира пред „Блумбърг” Такахиде Киучи, икономист от института „Номура” в Токио. „Руското правителство вече загуби възможността да емитира дълг, деноминиран в долари. Русия не може да взема заеми от повечето държави”.