Премиерът в оставка Кирил Петков обяви пред медиите в парламента, че България гони 70 руски дипломати. Руските дипломати трябва да напуснат страната ни на 3 юли 2022г.

"Нашите служби са идентифицирали хора, които до голяма степен са свързани с техните служби и са работили срещу интересите на нашата родина. Голяма част от тях са работили за чужди служби, били са на различни позиции и дипломатическата им роля е била прикритие. Това са дипломати към Руското посолство с различни официални роли. Извършвали са несвойствени дейности за тези дипроматически позиции. Затова поздравявам българските служби и Министерство на външните работи, че институционално са си свършили работата. И искам да кажа, че всички които работят срещу интересите на България, ще бъдат призовани да си отиват обратно в страната, откъдето са дошли", Петков каза, че не може да даде повече информация, тъй като е поверителна.

огато чужди правителства се опитват да работят и да се намесват във вътрешните работи на България, ние имаме институции, които да противодействат. Още в неделя очакваме един пълен самолет със 70 места да замине обратно за Москва", допълни премиерът в оставка.


Нота за напускане на руските дипломати беше връчена на посланик Митрофанова от Министерство на външните работи на България.

От МВнР съобщиха, че България осъжда остро руските дипломати заради дейност определена от българските власти като противоречива с Виенската конвенция за дипломатическите отношения и заплаха за националната сигурност.

Митрофанова е била информирана за намаляването на персонала в руските представителства в България. Броят на руските представители трябва да бъде от 23 дипломатически и 25 административно-технически служители.

Във вербалната нота се съобщава, че България очаква закриването на руското консулство в Русе и временно закриване на българското консулство в Екатеринбург.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, обяви в Фейсбук профила си, че БСП не подкрепя решението.

"Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици. То не е вземано от Министерски съвет, нито на коалиционен съвет. БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където и да го е взел“, посочва Нинова.