Румен Радев коментира от Мадрид новината, че министър-председателят в оставка - Кирил Петков, е предприел мерки за изгонването на 70 руски дипломати от Българи. Той каза: "Не мога да дискутирам този въпрос, защото е не разполагам с необходимата информация. Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение на базата на солидна и достоверна информация и да го обмислил добре и като мащаби и като последствия."

Петков коментира решението си и застана зад действията си:„Това са служители на руската държава, които нашите служби са идентифицирали като хора, които са свързани в голяма степен с техните служби и са работили срещу интересите на нашата родина”.

ИЗВЪНРЕДНО: България с поредни действия срещу Руската федерация

„Затова аз искам да поздравя българските служби и външно министерство, че институционално са си свършили работата и искам да кажа на всички, не само на Русия, че всеки, който работи срещу интересите на България ще бъде призован и отзован да си отиде обратно в страната, откъдето е дошъл”, каза Петков и подчерта, че „България има служби, които работят за нейните интереси”.

Премиерът в оставка добави още, че информацията по случая е класифицирана и не може да влезе в детайли.

„Това, което мога да кажа е, че голяма част от тях директно са работили за чужди служби и дипломатическата им роля е била повече като прикритие”, разясни Петков.

„Представете си, това са 70 човека, това е голяма бройка. Така че те са били в най-различни официални позиции. Всичките са дипломати, които са към руското посолство. Те реално са извършвали несвойствени дейности за техните дипломатически позиции”, добави Петков.

МВнР с категорична позиция относно исканията на Руското посолство у нас: "Абсолютно недопустими са призивите за подкрепа на руски военнослужещи."

Румен Радев е в Мадрид, за да вземе участие в среща на върха на НАТО.

Лидерите на 30-те държави членки в Алианса се очаква да приемат мерки за укрепване на източния фланг на алианса и увеличаване на числеността на силите за бързо реагиране, както и начини за оказване на допълнителна помощ за Украйна във войната с Русия.

„Новата среда за сигурност изисква нови подходи и решения, за да не увеличи войната в Украйна своя териториален обхват. Алиансът се връща към същинската си мисия – да бъде гарант за териториалната, сигурност и суверенитета на членовете си. Това означава повишена отговорност и единство. А това от своя знача означава повишени амбиции, повече ресурси – и като национално инвестиране, и като общи разходи за отбрана”, коментира президентът.

„България активно участва в дискусиите по новата стратегическа концепция. През 2019 г. България беше сред инициаторите на създаването на ускорителя за иновации в отбраната и на фонда за иновации на НАТО. Това ще е един от основните акценти на срещата”, каза Радев.

Предстои да се вземат важни решения за Източния флаг и дългосрочната адаптация за отбранителния  потенциал.