От партията на „Възраждане“ ще поискат анулиране на решението, взето от парламента, с което дава мандат на правителството за подкрепа на френското предложение за Република Северна Македония (РСМ) и вдигане на ветото за преговорите ѝ за членство в ЕС.

Това заяви в декларация, отправена от името на парламентарната група нейният лидер - Костадин Костадинов.

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Нов премиер предложиха от "Продължаваме промяната"

Той настоя Министерство на външните работи да запознае народните представители с новото решение на Макрон, което по негови думи е „компромис на компромиса“. Коментарът на Костадинов идва в резултат на вчерашните изявления на френския президент Еманюел Макрон и македонския премиер Димитър Ковачевски. Според него, изявленията им показват, че историческите въпроси няма да бъдат част от Преговорната рамка между ЕС и РСМ. 

"Ще настояваме българският парламент да анулира решението си, докато не се уточнят всички обстоятелства около ревизираното еднолично от Макрон предложение", каза Костадинов. Лидерът на "Възраждане" добави също, че изразът „гаранция – Франция“ за пореден път се е потвърдил.

Борисов с първи коментар за скандала с Русия: Никаква крачка назад! Правителството има нашата подкрепа

В декларацията си Костадинов посочи, че ще сезират прокуратурата относно решението на министър-председателя в оставка Кирил Петков за експулсирането на 70-те руски дипломати.