Външният министър на Русия Сергей Лавров каза днес, че в създалата се ситуация с изгонването на руски дипломати от България, Москва ще отговори по съответен начин, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Сергей Лавров категоричен: Няма да козируваме пред САЩ, Русия ще устои и на този натиск

„Що се отнася до фактическото състояние на нещата на място,така да се каже, хората, които България незаконно експулсира, обяви за персона нон грата, те в голямата си част осигуряваха жизнеспособността на дипломатическата ни мисия". Сега след тази акция, "напълно незаконна според оценката на Министерството на външните работи (на Русия), посолството не може да работи нормално. Естествено, ние ще отговорим съответно на нашите български колеги“, заяви Лавров на пресконференция след среща с венецуелския външен министър Карлос Фария в Москва.

Сергей Лавров призова за спешни мерки: Трябва да бъде предотвратено въздраждането на нацизма в света

Лавров заяви, че смята, че решението на София за изгонването на дипломатите е несамостоятелен ход на българския премиер в оставка - Кирил Петков.

„По мое мнение коментарът тук е ясен. Това е несамостоятелно решение на изпълняващия длъжността министър-председател, който има напълно открита, недвусмислена проамериканска ориентация и е готов да изпълни всяко желание на своя суверен“, добави руският външен министър.