"Русия е готова да преговаря с Киев и Анкара по въпроса за украинското зърно.", това заяви руският външен министър Сергей Лавров в кулоарите на срещата на външните министри на страните от Г-20 в Индонезия. 

"Готови сме да преговаряме с нашите украински и турски колеги", каза той и обясни как според него би могъл да бъде решен проблемът с превоза на украинско зърно.

Участието на България в транспортирането нa украинското зърно

"Ако става дума за украинското зърно, Украйна трябва да разблокира пристанищата си, да ги разминира или да осигури безопасно преминаване през минните полета, а вече извън териториалните води на Украйна Русия и Турция са готови да гарантират сигурността на съответните плавателни съдове и да ги съпроводят до проливите. Оттам нататък в Средиземно море те ще продължат на собствен ход", каза Лавров, цитиран от ТАСС.

ИЗВЪНРЕДНО: Украйна с молба към Турция, Киев настоява да бъде задържан кораб под руски флаг

Лавров напомни също, че тук основната роля се пада на военните, тъй като целият процес е тясно свързан с използването на военноморски сили.

"Кога ще продължат преговорите, не бих могъл да кажа, защото от няколко дни не съм бил в Москва, но мога да потвърдя, че от наша страна винаги има готовност за това", коментира още той.