Централният съвет на СДСМ прие решение да подкрепи процеса за започване на преговори с ЕС, съобщиха от управляващата в Република Северна Македония партия.

Централният съвет ще подкрепи преговорната рамка, предложена от ЕС, и „очаква тя да бъде подкрепена от всички политически субекти в парламента, като направят допълнителни заключения относно европейското предложение, в съответствие с парламентарните процедури”, се казва в съобщението. 

Решението бе взето на фона на осми протест срещу предложението на ЕС за преговорна рамка, който беше организиран от опозицията в Република Северна Македония. Протестиращите за пореден път се събраха пред сградата на правителството и шествието тръгна по познатия вече маршрут през сградата на Министерството на правосъдието до сградата на парламента. 

От "Възраждане" с нови искания: Костадин Костадинов заяви с декларация, че ще поиска анулиране на решението за РСМ

Говорителите от импровизираната трибуна отново призоваха за отхвърляне на предложението, което определиха като ултимативно. Призоваха гражданите за национално обединение срещу него. „Сега или никога, не трябва да ни пишат като хибридна нация, ние сме македонци“,  „Македония не е провинция. Македония е самостоятелна държава. "Не" на ултиматума, с който сами трябва да се унищожим като нация. Да, на ЕС, но само като македонци, а не като асимилирани българи. Взеха ни знамето, взеха ни името, а сега искат и душата да ни вземат“. „Оставаме тук, докато не си върнем държавата. Предателското правителство на СДСМ не се интересува какво подписва и не искат да четат договорите, защото са слуги на чужди интереси.“, казаха ораторите и призоваха отново на протест и в утрешния ден. 

Вицепремиер на РСМ: Ветото на България пада, през декември ще получим първи сигнал за ЕС

Днес е обявено, че ще бъде следващият протест, организиран от опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и „Левица”, които смятат, че това предложение на преговорна рамка е всъщност процес по „българизация и асимилация” на страната, а от вчерашния координационен съвет в парламента стана ясно, че документът ще се разгледа на пленарно заседание, но все още не се знае кога.