Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви днес, че е обсъдил с руския си колега Владимир Путин "планове за атака" срещу Русия, които според него подготвя Западът на фона на войната в Украйна, съобщи Франс прес, като се позова на БелТА, предаде БТА.

"Вчера говорихме в детайли с руския президент за стратегическите планове за атака, които се подготвят срещу Русия", каза Лукашенко. Той увери, че тези "планове" предвиждат нападения срещу Русия от територията на Украйна и Беларус.

"Историята се повтаря", каза в заключение беларуският президент, визирайки нахлуванията в Русия на Наполеонова Франция и хитлеристка Германия.

Путин има намерение да пусне "бащата на всички бомби" и да използва супероръжие, предупреждават от Запада

Лукашенко, който преди се опитваше да поддържа баланс между Европа и Москва, сега зае страната на Русия и подкрепи нейната инвазия в Украйна, като ѝ позволи да използва територията на Беларус като тилова база. 

През юни Путин съобщи, че Москва ще предостави "в следващите месеци" на Беларус ракети, на които може да бъдат поставяни ядрени бойни глави. 

Заради подкрепата си за Русия и репресиите срещу масовите протести против спорното преизбиране на Лукашенко през 2020 г. Беларус е подложена на санкции от страна на Запада. Това увеличи още повече нейната зависимост от Москва.

Срещу Беларус се води "хибридна война" и действията на Запада "приближават света към пропастта на една голяма война, в която няма да има победител", заяви още Лукашенко.

ИЗВЪНРЕДНО: ЕП прие молбата на Зеленски - Украйна ще бъде присъединена към ЕС по специална процедура

Като използва подобна реторика, говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова на свой ред обвини Съединените щати и техните съюзници в "хибридна конфронтация" с Русия, "която ни доближава опасно близо до открито военно противопоставяне с нашата страна". Това би означавало "въоръжен конфликт между ядрени сили", предупреди тя.

"Очевидно е, че подобен сблъсък крие риск от ядрена ескалация",отбеляза Захарова в изявление, в което разкритикува подкрепата на Япония за нейните западни съюзници срещу Русия. 

От началото на инвазията в Украйна Москва неколкократно използва, повече или по-малко директно, ядрената заплаха, в което западните държави виждат опит да бъдат сплашени, за да прекратят подкрепата си за Киев, отбелязва АФП.