"За нас е интересно. Как вие виждате покрай въпроса за властта да се решат и проблемите на хората без забавяне с усилията на всички политически сили и на цялата администрация. Неотложни и тежки проблеми. Дали това няма да пресече, и както виждаме ръста вече в  индустриалното производство и редица положителни показатели, които се отчитат от управляващите. Очаквам да чуя вашата формула и ролята, която виждате на вашата партия, вашата коалиция за преодоляването на кризите, решаването на проблемите и търсенето на изход най-вече от основната криза, тя в момента е политическата", обърна се Радев към представителите на ГЕРБ. 

"Нашата парламентарна група ясно изрази своето становище, че не вижда формула, зад която да има стабилно мнозинство и правителство. Но фактът че сме тук, и осъзнавайки, че държавата се намира в серия от кризи, поемаме отговорност да търсим решения как държавата ни да се справи с тези кризи", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ и обърна внимание на разширения състав на групата, пристигнала за консултации при президента. 

На консултациите при Радев освен Десислава Атанасова, която водеше групата на ГЕРБ-СДС, бяха още Томислав Дончев, Кирил Ананиев, Деница Сачева и Делян Добрев и Костадин Ангелов. 

"Виждате, че тук са хора, които са с много голям опит и експертиза и при решаване на кризи, които са минали в предходните години и хора, които могат да дадат решение, стига да има кой да се вслуша в тях", допълни Атанасова. 

Министърът на енергетиката не звучеше убедително, заяви Десислава Атанасова

"Бих искала да отбележа, че през изминалите няколко седмици, повече от месец, дори. Нашата парламентарна група предлагаше такива решения и добре, че Народното събрание, в голямата си част, ги подкрепи. Едно такова решение беше свързано с компенсациите за бизнеса, храмовете, болниците, свързано с цените на електроенергията", каза Атанасова. Тя добави също, че и мораториумът за битовите потребители на ток, също е бил на ГЕРБ, защото търсят решение за намаляване на цените на горивата. 

В четвъртък от ГЕРБ-СДС върнаха втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, който им беше връчен от президента Румен Радев.

По-рано днес президентът проведе консултация и с "Продължаваме Промяната".

"Осъзнаваме огромната отговорност, която имаме пред българския народ. Ние сме тук да заявим цялата ни готовност и да бъдем максимално диалогични. Готови сме да направи, всичко възможно България да има парламент и правителство. Не сме готови да дадем властта на шепа хора, които да ограбят народа", каза премиерът в oставка Кирил Петков.

"Явно след прокарването на нови червени линии това няма да е лесно, но политиците са в НС по волята на българските граждани и те очакват компромиси, за да се решават техните проблеми. В условията на глобална криза проблемите се увеличават, а в условията на липсата на газ се очертава тежка зима. Пътищата може да останат без поддръжка. Все още не сме емитирали 8.5 млрд. лв. дълг", отбеляза президентът.

"От Вашето решение зависи при кого ще отиде третият мандат. Очакваме с огромно нетърпение да видим на кого ще го дадете и, ако е при наши сегашни коалиционни партньори, сме отворени за разговори и диалогичност", каза Кирил Петков. 

ИЗВЪНРЕДНО: Изявление на Десислава Атанасова: ГЕРБ започна евроинтеграцията на РСМ

“Ако наши партньори успеят да направят възможно да няма задкулисие, ние сме изцяло там да бъдем диалогични и да говорим”, това каза Петков след края на консултацията на “Продължаваме Промяната” при президента. Той отказа да каже дали ПП биха подкрепили мандат на ИТН.

“Искаме да видим, при кого ще отиде мандатът”, каза Петков. “Ние сме постоянни в нашата политика. Единственото е, че искаме 2 млрд. да ходят при хората, а не при 8 човека”, допълни той.

“Личните кандидатури не са от важно значение”, каза още Петков и поясни, че приоритет за тях е да има парламент, който да подкрепи правителството. 

Той каза още, че ПП са готови да проведат разговори "с всички народни представители, от всички политически партии, които могат да взимат сами решения в парламента и не са зависими от задкулистни сили, които не са в парламента".