Европейският съюз "се простреля в гърдите" със зле обмислените санкции срещу Русия, които, ако не бъдат оттеглени, рискуват да унищожат европейската икономика, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Газовите доставки за Европа са затруднени, а цените рязко се покачиха след началото на руската инвазия в Украйна, което затруднява запълването на газохранилищата на континента и търсенето на алтернативни доставки.

Скокът на газа и електричеството принуди Орбан да отмени наложения отдавна таван на цените за домакинствата, признаван за една от най-типичните му икономически политики.

ИЗВЪНРЕДНО: Медведев със сериозно предупреждение, има вероятност да се стигне до Трета световна война

"Отначало реших, че сме се простреляли в крака, но сега вече е ясно, че Европа се е простреляла в гърдите и се задъхва", заяви Орбан в интервю за общественото радио.

Унгарският премиер призна, че Украйна се нуждае от помощ, но наблегна на факта, че европейските лидери трябва да преосмислят стратегията си, тъй като санкциите са нанесли сериозни щети на европейската икономика без да засегнат съществено Русия и без да спомогнат за края на войната.

"Санкциите не помагат на Украйна, но се отразяват зле на Европа и, ако продължат, ще убият европейската икономика. Това, което се случва сега, е непоносимо", каза Орбан. "Моментът на истината ще дойде, когато лидерите в Брюксел признаят, че се сгрешили, че политиката на санкции е основана на погрешни изчисления и трябва да бъде променена".

Джо Байдън се закани на Владимир Путин: Сгреши, че ще разедини Запада и ще плати скъпо за инвазията

Орбан допълни още, че без премахването на ограниченията, които ще предизвикат скок в енергийните разходи за домакинствата, потребяващи енергия над средната за страната, целият режим на тавана на цените за комунални услуги ще трябва да бъде отменен.

Икономисти от "Морган Стенли" (Morgan Stanley) изчисляват, че промените ще добавят около 1,5 процента към инфлацията, която и без друго е най-високата от две десетилетия.