Германският министър на земеделието Джем Йоздемир заяви, че да се вярва на думите на Владимир Путин е все едно да вярваш в Дядо Коледа или Великденския заек.

Различни длъжностни лица в Киев и Брюксел са скептични, че усилията за освобождаване на милиони тонове украинско зърно, блокирани от Русия, ще успеят, дори когато ООН, която спонсорира сделката, се хвали с напредък.

"Не мисля, че от това ще излезе много, защото то се основава на думата на Путин, която не струва колкото хартията, на която е написана", каза Йоздемир в Брюксел, когато пристигна за срещата на министрите на земеделието на Европейския съюз.

Започнаха преговори между Украйна и Русия за износа на зърно

"Ако все още вярвате в думите на Путин, може да вярвате и в Дядо Коледа или Великденския заек. Това е почти толкова сериозно и също толкова основано на факти", каза той.

Десетки гладни държави по света, които вече изпитват сериозни икономически затруднения, разчитат в голяма степен на вноса на зърно от Украйна.

Разговорите могат да напреднат тази седмица, като генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази надежда за окончателно споразумение, тъй като във вторник Путин се очаква да се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Иран.

Засега, въпреки че Украйна публично изказа благодарност за усилията на Турция, официалните й представители също са в режим на изчакване и очакване, изпълнен със скептицизъм.

"Все още съм доста резервирана по отношение на очакванията", заяви пред "Политико" Олга Трофимцева, посланик с пълномощия в Министерството на външните работи в Киев.

ЕКСКЛУЗИВНО: Сергей Лавров обяви, че Москва е в готовност за преговори

"Причината, поради която не съм толкова оптимистично настроена за резултата, се дължи на два основни фактора: Изобщо не вярвам на Русия ... и има някои трудни технически въпроси", каза тя, намеквайки за въпросите за това как да се разминират украинските пристанища, кой да извършва проверките на корабите със зърно и как на практика ще работи координационният център, който ще бъде създаден в Истанбул. Най-големият проблем, според Трофимцева, са "твърдите гаранции за сигурност", които Русия може да предостави по отношение на безопасността на украинските пристанища и кораби. "Има много, много открити въпроси поне засега", каза тя.