„Най-високата ценност на Европейския съюз е свободата на движение”, категорично заяви президентът на Сърбия Александър Вучич. Той каза още, че единствената цел на планираното му пътуване до Хърватия е била да почете паметта на жертвите на Ясеновац - най-големия концентрационен лагер от Втората световна война в страната, след като Загреб забрани влизането му.

Александър Вучич се обърна към медиите, след като Сърбия и Хърватия се оказаха въвлечени в дипломатически спор заради забраната му да посети лагера и района на Покрац.

"Исках да вляза в страна от ЕС и да положа цветя на мястото, където... в Ясеновац са били убити десетки хиляди. Струва ми се някак си нелогично да се опитвате да предотвратите подобно нещо и да оправдавате всичко това с приказки за провокации, а аз не знам защо", каза Вучич.

За първи път е поискал разрешение за частно посещение от хърватския премиер Андрей Пленкович на 2 септември миналата година, но такова му е било отказано.

Президентът на Сърбия съобщи, че на 4 септември е получил отговор от кабинета на Пленкович, в който се казва: "Молим Ви да отложите посещението поради вътрешнополитическата ситуация".

Добави, че на 1 март отново е изпратено искане за посещение в Ясеновац на 5 март.

"След два дни получихме съобщение, че "посещението не е желателно в този момент", а на 4 март взех решение, че и тогава няма да отида в Ясеновац, и нито една медия в Сърбия не разбра за това. Ние не се оплаквахме. Бяхме коректни партньори", каза той.

"Подготвих паспортите... обикновен паспорт, дипломатически паспорт, каквото им трябва. Идвам на границата, предавам си паспорта и след това се движа свободно. Това са основните принципи на ЕС. Не знаех, че има някакви специални начини да се представя", каза Вучич.

Той допълни, че тази новина не се е появила в сръбските, а в хърватските медии.

Скандал между Сърбия и Хърватия заради Вучич, не пускат президента в "Балканския Освиенцим"

''Забелязахте, че за първи път, случайно или не, информацията за това, че не съм ходил в Ясеновац, не дойде от сръбските медии. Информацията беше публикувана от „Jutarnji.hr”. Ние искахме да предадем бележката в мълчание. Затова те започнаха атака с безумни аргументи", добави той.

Междувременно министър-председателят Пленкович заяви, че ако подобно посещение се беше състояло, то щеше да има своите политически последици и тежест.

В понеделник Хърватия се съгласи да разреши посещението на Вучич, при условие че това събитие бъде съгласувано по дипломатически канали.