Сирия обяви официално, че прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна като ответна мярка, предаде Франс прес. Киев предприе аналогична стъпка в края на миналия месец, след като Дамаск призна независимостта на проруските сепаратистки републики в Източна Украйна.

"Сирийската арабска република реши да скъса дипломатическите си отношения с Украйна съгласно принципа на реципрочността и в отговор на решенията на украинското правителство", заяви представител на сирийското министерство на външните работи, цитиран от държавната информационна агенция САНА.

От Сирийското външно министерство заявиха, че Украйна всъщност е прекъснала двустранните отношения още през 2018 г., когато е отказала да потвърди статута на сирийски дипломати в Киев, като така за тях е станало невъзможно за тях да изпълняват своите задължения.

ИЗВЪНРЕДНО: Украйна отвръща на удара, готви санкции срещу роднините на руски военни

На 29 юни президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че прекъсва дипломатическите отношения със Сирия, след като по-рано същия месец режимът в Дамаск призна независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР), подкрепяни от Москва от 2014 г., припомня АФП.

Сирия стана едва втората страна, направила това, след Русия. Москва призна независимостта на ДНР и ЛНР няколко дни преди да започне нашествието си в Украйна.

Дамаск призна още през 2018 г. независимостта на Абхазия и Южна Осетия - две грузински сепаратисти области, които също са подкрепяни от Русия.

Дамаск и Москва са съюзници от десетилетия, но връзките им се засилиха още повече след избухването на сирийския конфликт. През 2015 г. Русия предприе решаваща военна намеса в Сирия в подкрепа на режима на президента Башар Асад.