"Ако в понеделник мандатът не бъде върнат от Корнелия Нинова изпълнен, президентът Румен Радев трябва незабавно да насрочи избори".

С това изявление излезе днес председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова на очаквания брифинг, предадоха от БГНЕС.

Нейният коментар дойде в резултат на изтекъл видеозапис, на който се вижда  как преговорите за съставянето на кабинет се бавят нарочно, за да се насрочат избори за средата на октомври.

Според Атанасова и ГЕРБ това е грубо погазване на конституцията и правата на президента, който трябва да обяви датата за вота.

Председателят на ГЕРБ заяви, че партиите в четворната коалиция, която след излизането на "Има такъв народ", е станала тройна "лъжат българите още от деня, в който са взели третия мандат, че ще съставят правителство".

Десислава Атанасова с остро предупреждение към левицата: Това с избора на Рашков е рекет, изходът са избори

"От записа научаваме, че те участват в разговорите само с информационна цел и ще поддържат словесна еквилибристика", подчерта Атанасова.

"Според Нинова и Иванов изборите трябва да са на 16 октомври. Това е категорично противоконституционно изказване. Затова призоваваме президентът, че ако до понеделник мандатът не е върнат до 17.00 часа с министър-председател, президентът по най-бързия начин да издава указ за предсрочни парламентарни избори. В противен случай тази еквилибристика ще продължава. Това бавене заради някакви неясни причини, има ясна конституционна процедура. Конституцията беше многократно газена от тези хора, надявам се, че президентът и неговият екип, юридически съветници ще имат съвсем ясно и категорично решение по този казус", каза още Атанасова.