От БСП ще върнат в четвъртък на президента неизпълнен мандата за съставяне на правителство, обяви Георги Свиленски. Именно той го прие миналата седмица от Румен Радев. Това предадоха от DarikNews.bg.

Неочакваното решение идва след като снощи Корнелия Нинова обяви, че БСП ще се опитат да съставят кабинет.

Причината за изненадващия обрат е следната - не е изпълнено условието на Националния съвет на БСП за приемане на законодателна програма и формиране на антикорупционно мнозинство, което да предложи Асен Василев за премиер.

Румен Радев обяви как трябва да действа БСП: Следва да изпълнят мандата в съответствие с Конституцията и тълкувателното решение на Конституционния съд

"Това, което се случи днес беше тест на обществото - кой на коя страна е. Едните искаме да борим корупцията, а другите застават на страната на корупцията. Отговорността е на тези, които не подкрепиха България да има работещо правителство и Народно събрание. ДПС, ГЕРБ, "Възраждане" извадиха законодателната програма, предложена от БСП. "Възраждане" са патерица на ГЕРБ, а ИТН на ДПС. ИТН никога не са имали намерение да правим кабинет", заяви Георги Свиленски.

Той допълни, че от тук насетне всички въпроси за датата на изборите, трябва да бъдат отправяни към държавния глава.