Спорът между Ирак и Турция около смъртоносно нападение, извършено наскоро в Северен Ирак, се задълбочи на извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН във вторник, предаде БТА.

Външният министър на Ирак настоя за изтеглянето на всички турски военни от страната, а турският заместник-посланик заяви, че правителството му ще продължи да преследва бойците, смятани от Анкара за терористи, които се укриват в Ирак.

Иракското министерство поиска срещата след артилерийската атака на 20 юли, при която бяха убити девет иракски туристи и бяха ранени 33 души. Външният министър на страната Фуад Хусейн заяви, че иракското правителство има "доказателства", че Турските въоръжени сили са отговорни за нападението.

Ирак с обръщение към ООН относно атаката на Турция

Турция отрича твърденията, че носи отговорност и обвинява бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК), която е смятана за терористична организация от Анкара и Запада. Групировката води въоръжен бунт срещу правителството в Анкара и има бази в планините на Северен Ирак.

Според Хусейн, иракското правителство е "сигурно", че турската армия е отговорна за нападението. Той призова Съвета за сигурност спешно да приеме резолюция с искане Турция да изтегли от Ирак своите 4000 войници, според неговите думи, и да прекрати навлизането в иракското въздушно пространство.

Съветът за сигурност издаде резолюция в понеделник, която осъжда "най-остро" атаката по курорта и изказва подкрепа за иракските власти в разследванията им, насърчавайки всички страни да сътрудничат с правителството на Ирак. Съветът не споменава Турция в документа.