В интервю пред журналист на "Таймс" Кирил Петков, съобщава, че след като е прекратил зависимостта на България от Русия по отношение доставките на газ, е спечелил врагове от Русия. Петков допълва, че си е взел урок за борба с корупцията през краткото си управление.

"Ние ограничихме корупцията на местно ниво, но открихме, че имаме по-голям враг: Руското влияние. Не разбирахме, че корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо. Корупцията е най-добрият инструмент на външната политика на Москва на Балканите", допълва той.

В британското издание журналистът Том Кингтън пише още, че Кирил Петков е решен да се бори с влиянието на руския президент Владимир Путин в Източна Европа и споделя опасенията си, че Москва иска да го свали от власт завинаги. Премиерът в оставка допълнил, че конфронтацията му с Русия започва при отказа на България да плаща газ в рубли и сключването на сделката за доставки от Азербайджан.

"Азерският газ струваше три пъти по-малко от газа от "Газпром", но предишното правителство някак си се беше отказало от него. Те казаха, че нямало газопровод, но се оказа, че имаме съществуваща връзка, която е достатъчна. Някой беше направил сделка да плаща три пъти повече. Трябва да си изключително глупав – или корумпиран – за да направиш това", добавя той.

Кирил Петков твърди, че проведеният вот на недоверие към неговото правителство е подхранено от руски интереси и организирана престъпност.

Петков заявил готовността си да се бори с престъпните олигарси в България.