От "Има такъв народ" поискаха от избирателите да влезе в новия парламент, за да гарантира, че ще се проведе национален референдум за смяна на формата на управление в България от парламентарна на президентска република. 

По този начин, партията на Слави Трифонов, която според повечето социологически проучвания е на ръба да не бъде представена в следващото Народно събрание, се опитва отново да се представи за гарант на промени в политиката и да привлече разочарованите избиратели.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов с коментар за президентската република: Сега искам да чуете думите на първия демократично избран президент - Желю Желев

Идеята за референдум беше горещо приветствана в социалните мрежи от поддръжниците на Трифонов, но в последствие стана ясно, че от партията всъщност не планират нейното осъществяване да започне в близките месеци, поне според изявленията на нейни ключови представители. 

Анализите на юристи показват пък, че възможностите за реализирането ѝ са доста спорни от гледна точка на правото. Така, въпреки че най-вероятно ще е основният стълб в предизборната кампания на "Има такъв народ", шансовете за осъществяването на идеята изглеждат пренебрежимо малки, дори при успех на Трифонов и съпартийците му на предсрочния вот на 2 октомври.