Недоволство под прозорците на министерството на здравеопазването. Специалистите по медицински грижи протестират с няколко основни искания.

Те настояват за по –високи заплати, искат възнагражденията им да са в размера на поне две минимални заплати, което е 1300 лв. Това заяви за Монитор председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева. Тя обясни още, че настояват за по- справедливо заплащане на нощния труд, чиято стойност не е променяна от години. В момента за час труд през нощта сестрите получават 0,25 лв, поясни Илиева и уточни, че трябва да е поне 3 лв. на час.

Сред исканията им е промяна в наредбата за работното време и отпуските на сестрите в реанимациите. Илиева обясни още искат спешни мерки, с които да бъдат привлечени новозавършващите специалисти по здравни грижи да останат да работят тук, а не в чужбина. Алармират още, че една сестра в болница обслужва между 20 и 30 пациенти, посочват още, че според данни на НСИ на един лекар се пада по-малко от една сестра. От думите й стана ясно, че в момента не достигат над 35 хиляди медсестри. По време на протеста медицинските специалисти обясниха, че работят в много трудни условия и напрежение и постоянно има изтичане на кадри.

 Недоволството беше подкрепено и от медицинските специалисти от Пазарджик. Медици от там заявиха, че ниското заплащане на медицинския персонал води до недостиг на кадри и до лошо качество на обслужването.

 Протестиращите бяха приети в здравното министерство да кажат исканията си от зам.-министър Тома Томов, а в последствие се присъединил и здравният министър Стойчо Кацаров. 

 След срещата стана ясно, че протестиращите са получили обещание от здравния  министър Стойчо Кацаров да бъде променена наредбата за работното време в отделенията по реанимация. Обещани са и повече средства под формата на купони за храна. Обяснено им е, че предстои обнародване на стандартите в държавен вестник. Става дума за това, че има задължително съотношение между медицинските сестри и броя пациенти. По отношение на заплатите засега от ведомстовто не могат да поемат ангажимент, но министър Кацаров им обяснил, че с въвеждане на стандартите, ще има по-голямо търсене на работата им, което би трябвало да повлияе и на възнагражденията им.

 По-късно по време на пресконференция здравният министър каза, че се е срещнал с протестиращите медицински сестри и са провели „приятен разговор” и по думите му са се разделили с мир и любов. „”Казах им, че съм им сърдит, че те протестират срещу мен. Защото за тези няколко месеца аз и екипът ми се направили повече за тях, отколкото някои за години, подчерта министърът.