Разкриха схема за издаване на фалшиви зелени сертификати в Пловдив, като има и задържани четирима души. 

"Става дума за издаване на зелени сертификати на лица, които не са ваксинирани. Това, което е установено до момента е, че около 200 деца, за които има издадени такива сертификати. Тези лица са били в чужбина, когато са издадени сертификатите, което означава, че е нямало как да бъдат ваксинирани. Става дума за период от време около 2 месеца. Ще установим дали тези лица са използвали тези сертификати" – съобщават от МВР.

„Получихме сигнал от Регионалната здравна инспекция за медицински центрове, в които има съмнителни ваксинации. Бяха организирани всички служители на Икономическа полиция и за 5 дни бяха проверени 2000 човека" –  допълни Славчо Алексиев от Икономическа полиция - МВР.

"Има образувани две досъдебни производства. Миналата седмица, след разрешение от съда, направихме претърсвания и изземвания в Раковски и Асеновград в медицински център.Във входа на разследването са иззети около 12 000 декларации за информирано съгласие в Раковски и около 8000 такива в Асеновград. Ще се провери дали тези декларации са подписани от лицата" – съобщиха от Икономическа полиция в МВР.

"Участвали са посредници, като са взимали от 200 до 400 лв. на един сертификат. Към момента имаме задържани 4 души – трима лекари и един зъболекар. Дали ще бъде повдигнато обвинение, това ще преценят наблюдаващи прокурори" – казаха още от МВР.