Властите в Москва започнаха да блокират уебсайта на големия германски всекидневник Welt, който публикува новини за войната в Украйна на руски език, съобщиха от ДПА. 

Руските потребители на интернет нямат достъп до сайта от събота, сочи регистърът на руския орган за медиен надзор Роскомнадзор. 

Мярката е предприета след искане от страна на Главната прокуратура. Не е ясна причината за предприемането на тази стъпка.

Нови рокади на пазара за газ: Русия спира за 10 дни доставките на газ към Германия

От Welt започнаха да публикуват новини на руски език под заглавие "Война в Украйна" след началото на инвазията на Москва.

Вестникът публикува материал за недостъпността на сайта в Русия, маркиран като "медийна цензура".

През март Welt нае и руската журналистка Марина Овсянникова, след като тя стана известна по света с антивоенния си протест на живо по телевизията.

Канада между Украйна и Русия: Решена е съдбата на турбината за "Северен поток 1"

През март Овсянникова - която тогава беше продуцент в Първи канал на руската държавна телевизия – излезе в ефир с плакат, с който протестираше срещу войната на Русия в Украйна, по време на главната вечерна новинарска емисия. Плакатът гласеше: "Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат."

Русия също така предприе репресии срещу независимите медии, принуждавайки множество сайтове да затворят. Натискът принуди много критични издания да прекратят репортажите си, посочва ДПА.