Експертната група на GEMS, съветваща правителството на Белгия относно пандемията, препоръчва задължителната ваксинация за редица професии, включително учители, сервитьори и фризьори, показва наскоро публикуван доклад.

Консултативният комитет в петък обяви, че ваксинацията ще стане задължителна за здравните работници, но препоръка от експертната група, включително Стивън Ван Гухт, Марк Ван Ранст и Ерика Влиге, показва, че биха искали това задължение да бъде разширено и за редица други професии.

Съветът, даден на правителството преди заседанието на Комитета миналата седмица, призовава властите да „обмислят задължителната ваксинация за професии с особен социален риск (като сектора на здравеопазването) и за професии с висок професионален (индивидуален) риск“.

По -специално, те се отнасят до хора, работещи в сферата на образованието (като учители), хотелиерството (като сервитьори), месопреработката, професионалните спортисти и професиите за близък контакт (включително фризьори, козметици и майстори на татуировки).