Силите на Г-7 са договорили общ подход, както и пътна карта за „начина, по който ще се ангажираме“ с талибанско правителство, каза британскит премиер Борис Джонсън, който говори по темата късно снощи пред ВВС.

Министър-председателят отбеляза, че "условие номер едно" ще бъде талибаните да гарантират безопасно преминаване на тези, които искат да напуснат нацията.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Великобритания обновява правилата за пътуване през тази седмица – ето какво да очакваме

Джонсън коментира още, че Г-7 ще работи усилено по въпроса и след 31 август - датата, на която американските войници трябва напълно да се изтеглят от Афганистан. Преди дни Франция, Великобритания и Германия настояха за удължаване срока за евакуация.

"Няма промяна в графика на мисията, която трябва да завърши до края на месеца. Продължаваме да постигаме напредък всеки ден в извеждането на американци, както и кандидати за специална имигрантска виза и уязвими афганистанци. Разпорежданията на президента са да завършим тази евакуация и това изтегляне до 31 август. Работим според тези нареждания и нашите планове до голяма степен са съобразени с тях", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Предстои да разберем какво ще бъде развитието по темата в следващите дни и седмици.