Тъй като по -голямата част от възрастното население е напълно ваксинирано в Дания и с напредването на разпространението на ваксината в Европа, парламентът на Дания се съгласи да облекчи правилата за влизане и да опрости ограниченията за пътуване за тези, които достигат до скандинавската страна, както и за датчаните, пътуващи в чужбина.

ОЩЕ: Дания разхлабва правилата за пътуване от някои държави

„В Дания сме на добро място, където COVID19 вече не е социално критично заболяване и по-голямата част от населението вече е ваксинирано. Следователно вече не е необходимо да се поддържа интензивният контрол на влизането на полицията, където туристите извън ЕС трябва да имат конкретна цел, за да им бъде разрешено влизане в Дания “, каза министърът на правосъдието Ник Хекеруп, приветствайки решението на правителството.

Според съобщение за пресата, публикувано вчера от Министерството на външните работи, пътеводителите ще бъдат актуализирани в петък, 15 октомври, а правилата за влизане ще влязат в сила на 25 октомври.

В съответствие с новото споразумение ограниченията за влизане вече ще засягат главно лица, които не са били ваксинирани или преди това са били заразени с вируса, съобщава SchengenVisaInfo.com.