В сряда се очаква комисия на Сената да обсъди констатациите на Pandora Papers, многото изтекли финансови документи, разследвани от стотици журналисти по целия свят.

Фокусът на тяхното внимание е дали премиерът Андрей Бабиш е направил нещо незаконно или неетично, като е използвал сложна офшорна структура и „тайни заеми“, за да купи френско имение за около 15 милиона евро, през 2009 г.

Очаква се постоянната комисия на Сената за надзор на публичните средства и анализ на Службата за финансови анализи да се изслуша от ръководителя на регулаторния орган Либор Казда.

Председателят на комисията Франтишек Вача заяви пред iRozhlas.cz миналата седмица, че членовете планират да попитат Kазда дали през последните няколко години офисът е разгледал офшорните сделки на премиера

Директорите на финансово -аналитичната служба обикновено са възпрепятствани да отговарят на такива въпроси поради правило за поверителност, но Бабиш каза, че ще отмени правилото, за да може въпросът да бъде разследван и неговото име да бъде изчистено.

Документите Пандора са най-голямият обем от информация за изтекли офшорни данни. Документите бяха споделени от Международния консорциум от разследващи журналисти с големи медии по света.