Испанският премиер Педро Санчес беше освиркан и осмиван от обществеността във вторник, когато пристигна за парада на Националния празник на Испания в Мадрид.

Грандиозен военен парад от над 2600 войници се проведе пред крал Фелипе VI, по протежение на флага на Пасео де ла Кастелана, с участието на десетки самолети, летящи над главата, и салют с 21 оръдия. Когато Санчес-който ръководи коалиционно правителство между неговата социалистическа партия PSOE и лявата група Podemos-пристигна да застане до монарха, той беше освиркнат като някои хора му викаха „да се махне“ и „да подаде оставка“ .

Бившият вицепремиер и съосновател на Podemos Пабло Иглесиас използва подигравките срещу Санчес, за да критикува испанската монархия. „Аплодисментите за държавния глава и усилията за правителството изразяват само очевидното: монархията е политически символ за десницата и крайната десница. На никой друг. Институция, която генерира само сцепление от тази част на страната, има много компрометирано бъдеще “, написа той в Туитър.