Цените, плащани от американските потребители, са се повишили през септември с повече от прогнозираното, възобновявайки по-бързия темп на растеж и подчертавайки продължителността на инфлационния натиск в икономиката, предава Bloomberg.

   Индексът на потребителските цени се е повишил с 0,4% спрямо август, показват данни на министерството на труда от сряда. Спрямо година по-рано индексът бележи растеж от 5,4%, което се равнява на най-големия годишен ръст от 2008 г. насам. Без волатилните хранителни продукти и енергията т.нар. основна инфлация се е ускорила с 0,2% на месечна база.

   Медианната оценка в проучване сред икономисти на Bloomberg бе за месечно ускорение от 0,3% на общия индекс и от 0,2% на основната инфлация.

   Комбинация от безпрецедентни предизвикателства пред доставките, недостиг на материали, високи цени на суровини и растящи заплати увеличиха силно разходите за производителите. Много от тях прехвърлиха част от тези разходи на потребителите, което доведе до по-устойчива инфлация, отколкото много икономисти – включително от Федералния резерв – първоначално очакваха.

   Ускоряването на ценовия растеж през последния месец отразява и по-високите разходи за храна и подслон. В същото време показателите за използваните коли и камиони, дрехи и самолетни билети намаляват.