На 24 октомври ще влязат в сила нови правила, позволяващи на пътуващите, които се връщат в Англия, да правят бързи тестове вместо по-скъпи PCR тестове. Облекчението важи за хората, които имат завършен ваксинационен цикъл.

Напълно ваксинираните пътници ще трябва да качат снимки за своите тестове за Covid-19 за проверките.

Наред с намаляването на червения списък за пътувания през миналата седмица и признаването на ваксинациите, прилагани в повече чужди страни, промяната е „голяма стъпка напред, която ще подкрепи отчаяно необходимото възстановяване на нашия сектор“, каза той.

Съгласно сегашната система, PCR тестовете, направени на втория ден след завръщането в Англия, могат да струват около £75 на човек.

Когато промените влязат в сила, всеки, който получи положителен резултат от бърз тест, ще трябва да се самоизолира и да направи безплатен PCR тест, за да го потвърди.

Пътуващите, които трябва да пристигнат в Англия от 24 октомври нататък, ще могат да поръчат своите бързи тестове от 22 октомври, когато списък на одобрените доставчици ще бъде публикуван на уебсайта gov.uk.

Тестовете NHS Test и Trace, които могат да бъдат поръчани безплатно - не могат да се използват за международни пътувания, каза правителството.

Здравният министър Саджид Джавид заяви: „Искаме да направим пътуването в чужбина по-лесно и по-евтино, независимо дали пътувате по работа или посещавате приятели и семейство“.