Пътуващите без доказателства за ваксинация или възстановяване, идващи от Финландия, Унгария и Люксембург в Чехия, ще бъдат изправени пред пo-строги ограничения от понеделник. Тези страни ще преминат от оранжево със среден риск към високорисково червено на последната чешка карта за пътуване Covid-19, публикувана от Министерството на здравеопазването.

За момента България остава червена.

Пътуването от Швейцария до Чехия ще бъде по-лесно за тези без доказателства за ваксинация или възстановяване, тъй като страната ще се премести от червено към оранжево на най-новата карта.

Чешкото здравно министерство актуализира своята карта всяка седмица въз основа на данни, предоставени от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Визуална версия на чешката карта не е публикувана, но като цяло съответства на картата на ECDC, оцветена по региони.

От понеделник Италия и Мадейра ще преминат към нискорисково зелено на най-новата чешка карта. В Европа Лихтенщайн, Малта, Ватикана и Канарските острови също са зелени; извън Европа, Австралия, Хонконг, Чили, Южна Корея, Йордания, Канада, Катар, Кувейт, Макао, Нова Зеландия, Руанда, Саудитска Арабия, Обединени арабски емирства, Тайван и Уругвай се считат за нискорискови.

Оранжевата група от страни със среден риск ще включва Андора, Дания, Франция, Исландия, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Сан Марино, Испания, Швеция, Швейцария, Балеарските острови и Азорските острови.

От понеделник червените страни с висок риск от заразяване ще включват Белгия, България, Хърватия, Финландия, Ирландия, Германия, Унгария, Люксембург, Австрия, Гърция и Словакия.