В проектоспоразумение публикувано на срещата на върха на COP26 в Глазгоу за климата, държавите се призовават да засилят целите си за намаляване на въглеродните емисии до края на 2022 г.

В документа се казва, че уязвимите страни трябва да получат повече помощ, за да се справят със смъртоносните последици от глобалното затопляне.

Страните трябва да представят дългосрочни стратегии за достигане на нетна нула до края на следващата година.

Учените предупредиха, че поддържането на температурата се повишава до 1,5°C - след което ще се почувстват най-лошите последици от изменението на климата - изисква глобалните емисии да бъдат намалени с 45% до 2030 г. и до нула като цяло до средата на века.

Загубите и щетите - въпрос от ключово значение за развиващия се свят - бяха включени в проекта, призовавайки за повече подкрепа от развитите страни и други организации за справяне с щетите, причинени от екстремни метеорологични условия и покачване на моретата в уязвимите страни.

Необходимо е повече финансиране за развиващите се страни над обещаните 100 милиарда долара годишно до 2020 г., които няма да бъдат предоставени поне до 2022 г.

Документът също така призовава държавите да ускорят постепенното премахване на въглищата и субсидиите за изкопаеми горива, но няма ясни дати или цели по този въпрос.

Той също така моли генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да свика световни лидери през 2023 г., за да обмислят как се оформят усилията за постигане на целите за 2030 г.

Около 200 държави се срещат на COP, за да се опитат да запазят капака на повишаващите се температури.

Днес домакините на конференцията, председателството на Обединеното кралство, публикуваха документ, който формира основата на това, за което биха могли да се подпишат в Глазгоу.

Той обобщава всичко, което е обсъждано до момента, но липсват части и редица спорни въпроси, които могат да се засилят или разводнят през следващите няколко дни.

Позоваването на постепенното премахване на изкопаемите горива несъмнено ще бъде противопоставено от някои нации.

Страните, уязвими към най-разрушителните последици от изменението на климата, ще искат гаранции, че идват повече пари, за да помогнат за защитата на хората си срещу повишаване на морското равнище, суша и бури.

На COP26 нищо не е договорено, докато не се постигането на консенсус между страните.