В редица държави в Западна Европа имаше протести срещу мерките против коронавируса. По улиците на големи градове излязоха десетки хиляди протестиращи.Едни протестираха срещу зелените паспорти, а други бяха против задължителната ваксинация. 

Центърът на Барселона беше блокиран от голям митинг. Хиляди протестираха срещу здравния сертификат. Зеленият паспорт вече е задължителен за влизане в барове, ресторанти, фитнеси и други обществени места и институции.

 „Сега е здравния паспорт. После, както каза председателят на Европейския парламент, ще е задължителната ваксинация. Това ми изглежда неправилно”. - смята участник в протеста.

В Испания са ваксинирани около 80% от пълнолетните. Това спести на страната четвъртата вълна на коронавируса. Броят на случаите, въпреки това нараства. 

Най-големият протест беше във Виена. По оценка на местните медии 40 000 души са преминали през централните булеварди.Те са недоволни от въвеждането на задължителна ваксинация. 

„Аз съм за защита на гражданските права. Нарушаването им трябва да спре. Затова съм срещу задължителната ваксинация”. - обясни протестираща. 

В Нидерландия новите мерки, които влязоха в сила миналия уикенд включват ограничаване на работното време на заведенията и забрана неваксинираните да посещават редица обществени места. Най-голямата демонстрация беше в Утрехт. Участваха около 5 000 души.