Посолството на САЩ в Хондурас призова снощи за спокойствие и диалог, след като депутати се сбиха в парламента на страната поради спор кой да бъде следващия председател.

"Поради събитията от 21 януари, САЩ призовават всички политически актьори да останат спокойни, да водят диалог и да се въздържат от насилие и провокативни изявления". –  подчерта посолството. 

Вашингтон призовава техните поддръжници да се изразяват мирно, като зачитат върховенството на закона. 

Законодателните планове на новоизбраната президентка Сиомара Кастро понесоха удар в петък, когато 18 членове на нейната Партия на свободата и преструктурирането (Либре) си сътрудничиха с управляващата Национална партия, за да изберат председател на парламента от своята партия. Това доведе до хаос в парламента, защото гласуването наруши споразумението на Кастро с по-малката Партия "Спасител на Хондурас" (СнХ), която й помогна да спечели изборите.

Кастро нарече действията на 18-те депутати предателство и ги изключи от партийните редици.

Новоизбраната президентка заплаши, че ще откаже да положи клетва на 27 януари пред новия председател на парламента.Освен това тя призова членове на Либре от цялата страна да се съберат днес на протест в столицата Тегусигалпа, за да попречат на избирането на съвет, който трябва да ратифицира резултатите от гласуването в петък.

Видеото може да видите тук.