Русия повиши риска от по-нататъшна ескалация със силите на НАТО, предупреждавайки, че ще третира оръжейните доставки за Украйна като „легитимни цели“ за военни действия, тъй като нейните сили започват да разширяват офанзивата си близо до северозападния град Лвов.Заплахата идва от заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков.

Съединените щати и други съюзници от НАТО досега подкрепяха съпротивата на Украйна чрез доставката на високотехнологично военно оборудване и оръжия, включително противотанкови и противовъздушни ракети.

Рябков каза, че Русия е „предупредила Съединените щати, че изпомпването на Украйна с оръжия от редица държави, организирани от тях, не е просто опасен ход, а това са действия, които превръщат съответните конвои в легитимни цели“.

Рано сутринта в неделя руски ракети удариха Международния център за поддържане на мира и сигурност (IPSC) близо до Лвов, според местното правителство. IPSC, голяма военна база близо до полската граница, включва център за обучение на войници, предимно за мироопазващи мисии.

Руските войски се приближават към Киев. По-голямата част от руските сухопътни сили се намират на около 15,5 мили (25 километра) от центъра на украинската столица.

С нарастването на опустошението украинският президент Владимир Зеленски става все по-гласен в призивите си за увеличаване на помощта и защитата от НАТО, въпреки че блокът остава твърд, че няма да изпраща сухопътни войски или да създава зона, забранена за полети над страната.

„Злото, което целенасочено е насочено към мирни градове и микробуси за линейки и взривява болници, няма да спре само с една страна, ако имат силата да продължат“. – каза Зеленски.

Руската заплаха да атакува западни оръжейни конвои дойде същия ден, когато президентът на САЩ Джо Байдън увеличи американската военна подкрепа за Украйна, с одобрението на допълнително изтегляне на 200 милиона долара за помощ и услуги за отбрана, включително военно образование и обучение, за Украйна.

Руското предупреждение повишава риска от пряка конфронтация между Москва и страна от НАТО – нещо, което западните лидери се стремят да избягват от началото на сраженията, като Байдън подчерта в петък, че САЩ няма да „се бият Трета световна война“ в Украйна .Но пътят към деескалация остава неясен, дори когато руският президент Владимир Путин участва в 75-минутен телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон в събота.