Шефът на Организацията на обединените нации предупреди, че опитът на Русия за инвазия в Украйна предизвиква голяма опасност над световната икономика, особено над бедните развиващи се страни, които са изправени пред рязко нарастващите цени на храните, горивата и торовете.

Генералният секретар Антонио Гутериш каза пред репортери в понеделник, че „Русия и Украйна представляват повече от половината от световните доставки на слънчогледово масло и около 30 процента от световната пшеница“.

„Цените на зърното вече надвишиха тези в началото на Арабската пролет и хранителните бунтове през 2007-2008 г. – добави той.

Гутериш каза, че 45 най-слабо развитите страни внасят поне една трета от пшеницата си от Украйна и Русия, а 18 внасят най-малко 50 процента.Тези страни включват Египет, Демократична република Конго, Буркина Фасо, Ливан, Либия, Сомалия, Судан и Йемен.

„Всичко това удря най-силно най-бедните и засажда семената за политическа нестабилност и вълнения по целия свят“. – предупреди Гутериш,

 Той каза, че най-уязвимите нации вече се опитват да се възстановят от пандемията COVID-19 и се борят с рекордната инфлация, нарастващи лихвени проценти и очертаващ се дълг преди войната в Украйна.

Гутериш обяви допълнителни 40 милиона долара от фонда на ООН за спешни случаи за преместване на критични доставки на храна, вода и лекарства в Украйна, където са разселени най-малко 1,9 милиона души..

В доклад на хуманитарния персонал на ООН се казва, че в обсадения южен пристанищен град Мариупол, задържани цивилни са изправени пред животозастрашаващ недостиг на храна, вода, лекарства и други основни нужди.

ООН е достигнала до 600 000 души в Украйна с някаква форма на хуманитарна помощ, но бързият призив на ООН за 1,1 милиарда долара за подпомагане на шест милиона души в Украйна за първите три месеца е получил само 219 милиона долара досега.

В неделя три агенции на ООН призоваха за незабавно прекратяване на атаките срещу здравни заведения, като заявиха, че от началото на войната 24 медицински заведения и пет линейки са били повредени или унищожени и най-малко 12 души са били убити и 34 ранени.