Вчера вечерта двудвигателен самолет "Beechcraft"   с двама души на борда е прелетял във въздушното пространство на България, Сърбия, Румъния и Унгария.

Нарушителят е прихванат от унгарските военновъздушни сили, съобщиха от Министерството на отбраната на Румъния.

"Уточняваме, че въпросният самолет, който е прелетял в румънското въздушно пространство по маршрута Орадя – Карансебеш – Дробета Турну Северин, не е показал враждебно или опасно поведение. В нито един момент пилотът на самолета, обаче, не е отговорил на опитите за установяване на радиовръзка, нито пък на визуалните сигнали, предавани от прихващащия военен самолет, съгласно международните норми“, заявиха от МО на Румъния.

Предполага се, че самолетът е излетял от района на Дебрецен, Унгария, без да е одобрен полетен план и без електронните средства за идентификация от типа транспондер.

Румъния и Унгария имат трансгранично споразумение за охрана на небето. След навлизането във въздушното пространство на Румъния, "Beechcraft" е поет от два унгарски самолета, които изпълнявали патрулна мисия във въздушното пространство на Румъния. Мисията на унгарските патрули е била експортиране на смутителния самолет, визуална идентификация и радиоразпитване.

По-късно малкия двудвигателен самолет е прихванат и от румънски военни самолети, които продължили мисията по експорт и разпит, но без успех.

След преминаването на самолета във въздушното пространство на България Министерство на отбраната изпратиха позиция:
"На 8 юни около 19.09 ч. малък самолет е навлязъл във въздушното пространство на България. Самолетът е излетял от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план. В унгарското въздушно пространство е бил съпровождан от унгарски изтребители, а в Румъния - от румънски и американски F-16, базирани в авиобаза Фетеш. Изтребителите са изпълнявали задачи по охрана на въздушното пространство и през цялото време са съпровождали самолета-нарушител. При навлизането му в България при сложни хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили. Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на МВР мястото на кацане е локализирано"

Продължава разследване.