Съкращенията на обезщетенията, наложени от Австрия на мигранти, чиито деца живеят в страната на произход, противоречат на законодателството на ЕС, заяви в четвъртък висшият съд на блока.

Нови финансови предизвикателства пред Австрия

Решението е последното срещу поредица от мерки, наложени от предишнотo правителство, което включваше крайнодесните и се опитваше да ограничи плащанията на обезщетения на чужденци.

Австрия увеличава "климатичния бонус", който бе в размер на 200 евро

Съкращенията на детските надбавки представляват „непряка дискриминация на основата на националност, която във всеки случай не е оправдана“, постанови Съдът на Европейския съюз (CJEU).

Австрия блокира Украйна по пътя на страната към Европейския съюз?

Конкретният случай се отнася до реформи, влезли в сила през 2019 г., които индексират детските надбавки според това къде живеят децата на получателя.

Това означаваше намалени плащания за десетки хиляди източноевропейци, които работят в Австрия

Бившият австрийски канцлер, консерваторът Себастиан Курц, каза, че се надява съкращенията да спестят 114 милиона евро годишно, но през 2019 г. възвърна 62 милиона евро.

Бившата коалиция също така въведе намаления на обезщетенията за имигранти, които не успяха да достигнат определено ниво на немски език, но тези мерки впоследствие бяха отменени от австрийските съдилища.

Правителството на Курц, което въведе съкращенията, беше свалено в корупционен скандал, който погълна крайнодесните през май 2019 г.