Очаква се „безумно трудно” лято за световните пазари, поради частичното ембарго на Европейския съюз, наложено върху руския петрол, коментира финансовият анализатор Виктор Катона пред „Бизнес Инсайдър”.

Той смята, че само повишаването на лихвените нива може да осигури понижаване на цените не петрола. Изглежда сякаш опитите за ограничаване на приходите на Кремъл от износ не дава желаните резултати.

„Прекият ефект в близко бъдеще ще бъде едно безумно трудно и безумно стресиращо лято”, заяви Катона.

Очакваше се ембаргото да затрудни Путин, но това изглежда не се случва.

 „Точно обратното, сега Русия изнася повече петрол, отколкото преди началото на конфликта в Украйна, и благодарение на рязкото покачване на цените получава около 20 млрд. долара месечно от чуждестранни купувачи”, отчита „Бизнес Инсайдър”.

Според експертите, пренасочването на износа на руския петрол на изток и повишеното търсене на Запад биха довели до бъдещо повишаване на цените на горивата, особено при бързото възстановяване на туристическия сектор след пандемията от COVID-19, на което сме свидетели.

Сериозни промени в износа на нефт към Китай: Пълна доминация от страна на Русия

След руската инвазия в Украйна, Западът започна да засилва натиска върху Москва. Някои държави обявиха замразяване на руски активи, а много западни компании се оттеглиха от Русия.

ЕС вече одобри шест пакета от санкции, които включват, заедно с всичко останало, постепенно ембарго върху вноса на въглища и петрол.

Джо Байдън и САЩ с официален призив към световните производители на петрол

Европейските страни пък започнаха разработването на планове за кризисни ситуации, както и стратегии за ограничаане на употребата на газ, и дори евентуално завръщане към използването на въглища.

„Газпром” - гигантът на руския пазар за газ, намали доставките на природен газ по газопровода „Северен поток” за Германия наполовина миналата седмица, като за причина посочи задържането на оборудване в Канада в резултат на наложените санкции заради война в Украйна.

Европейският съюз разчита на Русия за около 40% от консумирания природен газ и въпреки че наложи забрана за вноса на петрол и въглища, засега не е взел никакви решения за ограничаване на покупките на синьото гориво.

Русия вече спря доставките на газ за Полша, България и Холандия заради решението им да спрат да плащат за вноса в рубли. В България два ядрени реактора генерират една трета от енергийния микс на страната. София също работи за разнообразяване на енергийните си източници, включително изграждането на газопровод с Гърция, който се очаква да започне заработи на пазара през септември.