Вчера японският съд се произнесе и заяви, че забраната на еднополовите бракове в страната не нарушава конституцията и отказа да удовлетвори исканията за обезщетения от три двойки, които твърдят, че правото им на свободен съюз и на равенство са нарушени, предаде Асошиейтед прес.

Решението, взето от окръжния съд в Осака е второ по ред и не съответства с миналогодишно произнасяне на съда в Сапоро, който заяви, че забрана на еднополовите бракове е в нарушение на конституцията.

Забраняват хомосексуалните сцени в киното със закон

Последното съдебно решение показва колко крайно различни са настроенията по темата в Япония, единствената членка на групата на най-развитите индустриални държави Г-7, която отказва да признае еднополовите бракове.

Съдебното решение гласи, че се отхвърля искът на еднополовите двойки за обезщетение в размер от 1 милион йени (7400 долара) за нанесени щети и проява на дискриминация.

Ищците – две мъжки двойки и една женска, са сред 14-те еднополови партньори, които през 2019 г. заведоха дела срещу правителството в пет големи японски града – Сапоро, Токио, Нагоя, Фукуока и Осака, за нарушаване на правата им на свободен съюз и равенство. Те твърдят, че са  незаконно дискриминирани, защото са им отказани същите икономически и правни облаги, от които хетеросексуалните двойки се ползват чрез брачен съюз.

Германия назначава първия служител по ЛГБТ въпросите

Сексуалното многообразие в Япония бавно набира подкрепа сред населението и липсва законова защита за лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални хора. ЛГБТ лица често са дискриминирани в училище, на работа и у дома, което кара много от тях да крият сексуалната си идентичност.