Хакери, действащи под опеката на руската държава са извършили "стратегически шпионаж" срещу правителства, мозъчни тръстове, компании и хуманитарни организации в 42 страни, подкрепящи Киев, се разкри в доклад на Microsoft, цитиран от Асошиейтед прес.

"От началото на войната руските кибератаки срещу съюзници на Украйна са били успешни в 29%", пише президентът на софтуерния гигант - Брад Смит и пояснява още, че в поне една четвърт от успешните атаки е имало кражба на данни.

"След сформирането на коалиция от страни в защита на Украйна руските разузнавателни служби засилиха проникването в компютърни мрежи и шпионските си действия срещу правителства на страни съюзници на Украйна", заяви Смит.

Арест на летище Гетуик: Има ли руски шпиони?

Почти две трети от мишените на кибершпионажа са членки на НАТО. Главната цел Щатите, следвани от Полша, която е основният източник на военна помощ за Украйна. През последните два месеца се наблюдава повишение на хакерските атаки и срещу Дания, Норвегия, Финландия, Швеция и Турция.

Изключение прави Естония, където Microsoft не са засекли нито едно киберпроникване от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Този факт е несъмнено изненадващ. Microsoft отдава това на факта, че Естония работи с така наречените облачни технологии (cloud computing), които правят по-лесно засичането на нарушители. "В киберзащитата на някои европейски правителства продължава да има значителни слабости", констатира Microsoft, без да упоменава кои са те.

Полша задържа испански репортер, заподозрян в шпионаж в полза на Русия

"Половината от общо 128-те атакувани организации са държавни ведомства, а 12 процента са неправителствени структури, най-вече мозъчни тръстове и хуманитарни организации" се казва още в доклада от 28 страници на технологичния гигант. Сред мишените са и компании от телекомуникационния, енергийния и отбранителния сектор.