Русия и Китай са по-близки от всякога, в резултат на събитията в Украйна и наложените санкиции на Русия от страна на ЕС. Към момента двата икономически и политически гиганта са в по-добри отношения, отколкото през Студената война, и изглежда, че трудно някой или нещо може да застане между тях.

САЩ "стъпва по тънък лед" и рискува да влезе в тежък конфликт с Китай

Разговорът миналата седмица между Владимир Путин и Си Дзинпин беше насрочен така, че съвпадна с рождения ден на последния. Разговорът имаше за цел и да изпрати ясно съобщение. С потвърждението на подкрепата на Пекин за Москва, дори когато руската армия опустошава голяма част от Украйна, руският и китайският президент показаха ясно на Запада, че новоизграденото стратегическо съглашение между техните нации ще продължи.

Русия и Китай с призив за прекратяване на разширяването на НАТО
Този съюз между двата автократични гиганта изправя Запада пред най-голямото геополитическо предизвикателство след края на Студената война. Търсенето на начин този съюз да бъде разделен - както успя президентът на САЩ Ричард Никсън с контакта си с Мао Дзедун преди 50 години - би следвало да се превърне в ясен приоритет за Запада.Пределно ясно е,обаче, че в момента условията не са като в миналото и тази задача ще бъде изключително трудна.