В петък, Асошиейтед Прес съобщи, че САЩ премахва конституционната защита за абортите, която досега беше в сила продължение на петдесет години.

Съдът е в състав от девет съдии, шестима, от които са избрани от консервативната партия на Републиканците. Другите трима  са избрани от бившия президент Доналд Тръмп по време на мандата му.

Консервативното мнозинство обяви за невалидно историческото решение, взето през 1973 г., известно като случая "Роу срещу Уейд", според което конституцията дава право на всяка жена да реши дали да прекъсне бременността си. През 1992 се води подобно дело, познато като "Кейси" , при което Върховният съд потвърждава решението си от 1973 г.

Огромен скандал предизвика Върховният съд на САЩ, след като отмени решение отпреди 50 години

По информация на АП, присъдата на съда е в разрез с общественото мнение на повечето американци, за които социологическите проучвания показват, че подкрепят конституционното право на аборт.

Очакванията са, че новината ще доведе до забраната на абортите в близо половината щати.

САЩ въвеждат историческа реформа, държавният глава Джо Байдън подписа законопроекта за контрол върху оръжията

„Ние считаме, че "Роу" и "Кейси" следва да бъдат отменени. Конституцията не споменава аборт и никое такова право не е изрично защитено от конституционна разпоредба“, пише един от върховните съдии Самюъл Алито. "Правомощията за регулиране на абортите са на политическите клонове, а не на съдилищата", коментира още той.