"Президентът на Турция - Реджеп Ердоган ясно показа, че няма съществен напредък в преговорите с Швеция за присъединяване към НАТО," предоха от Франс Прес. В телефонен разговор с премиера на Швеция Магдалена Андершон Ердоган призова Стокхолм да предприеме конкретни действия, за да даде ясни отговори на опасенията на Анкара. Ердоган е подчерта, че Швеция трябва да вземе сериозни мерки и да пристъпи към реална борба с тероризма и поиска да види ангажимент от тяхна страна по този въпрос.

Ключова среща за бъдещето на НАТО, Реджеп Ердоган отново ще има решаваща дума

Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, също проведе телефонен разговор с Ердоган и съобщи след това в "Туитър", че следващата седмица,  преговорите в Брюксел и Мадрид ще продължат.

Турският президент "захапа" скандинавските страни: Те са като гостоприемници за терористични организации


Турция е заявила своята позиция, а именно, че е категорично против присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, а прчината за това е, че Стокхолм не възпрепятства финансирането на считани от Турция кюрдски терористични групи. Анкара иска Швеция да предприеме конкретни действия срещу забранената в Турция Кюрдска работническа партия - ПКК, да отмени оръжейното ембарго за турската продукция и да поеме ангажимент, че няма да го налага и за вбъдеще.