Борис Джонсън взима решителни мерки срещу Владимир Путин. От  "Даунинг стрийт 10" обавиха, че Великобритания, САЩ и Япония ще забранят вноса на руско злато. Обявлението дойде в първия ден от срещата на Г-7 в Германия.

"Тези мерки ще засегнат директно руските олигарси и ще поразят сърцето на военната машина на Путин", категоричен бе британският премиер Борис Джонсън, който ще вземе участие в срещата на върха на Г-7 в комплекса Елмау в Бавария, която ще продължи до днес, 28 юни.

Лидерите на Г-7 се надсмиват на Владимир Путин

"Путин пилее намаляващите си ресурси в тази безполезна и варварска война. Той подхранва егото си в ущърб на украинския и руския народ", заяви още Джонсън.

"Трябва да пресушим финансирането за режима на Путин. Това именно правим с нашите съюзници", допълни той.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви от германския курортен комплекс Елмау, че с тези стъпки, лидерите се надяват, да успеят да изолират още повече Русия в икономически план заради инвазията в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Великобритания: Путин трябва да се провали, Г-7 да спрат да използват руски газ и петрол

От "Даунинг Стрийт" допълниха още, че Русия е изключително важен производител на злато. Според техни данни, износът на руско злато за миналата година възлиза на близо 15 милиарда евро.

Забраната за внос на руско злато се очаква да влезе в сила скоро и ще е валидна за новодобито или новорафинирано злато. Мярката няма да се прилага за златото с руски произход, което е било изнесено преди това от Русия, поясниха от британското правителство.