Американското финансово министерство съобщи, че ще извърши превод на 1,3 милиарда долара като икономическа подкрепа на Украйна в рамките на първоначална помощ от 7,5 млрд. долара, които бяха обещани на Киев от правителството на Джо Байдън през май месец, предаде Франс прес.

"С тази икономическа помощ отново потвърждаваме решителния си ангажиеминт към украинския народ, в момент, когато той се брани от агресията на Путин и се мъчи да поддържа икономиката си", заяви в комюнике американската министърка на финансите Джанет Йелън.

Джо Байдън и Джонсън за кризата с Украйна

Тези 1,3 млрд. долара са прехвърлени на украинското правителство чрез Световната банка и са част от икономическа помощ от 7,5 млрд. долара от САЩ в рамките на внушителен спешен кредит, одобрен от президента Джо Байдън.

Според Световната банка войната в Украйна заплашва да доведе до свиване на украинската икономика с 45 процента тази година. Дефицитът на бюджета на страната се увеличава с по 5 млрд. евро на месец, предвид стопяването на приходите и невъзможността й да получи финансиране на външните пазари.

Дарители от цял свят се мобилизираха, за да съдействат на Украйна. Финансовото министерство на САЩ, Г-7 и Европейският съюз се ангажираха да предоставят финансиране от 29,6 млрд. долара на Киев, 8,5 млрд. от които е предвидено да дойдат от Америка.

Великобритания, на свой ред, обяви вчера, че ще предостави на Украйна още 1 млрд. лири (12 млрд. долара) военна помощ, предаде Ройтерс, като се позова на британското правителство. Средствата са предназначени за увеличаване на отбранителните способности на Украйна, включително системи за противовъздушна отбрана, безпилотни самолети, ново оборудване за водене на електронна война, както и хиляди средства за екипировка на украинските войници.

Въпреки кризата в Обединеното кралство правителството ще отдели още 1 милиард паунда под формата на помощ за Украйна

Британските оръжия, техника и обучение трансформират украинската отбрана срещу тази яростна атака. Ние ще продължим да стоим непоколебимо зад украинците, за да гарантираме провала на Путин в Украйна, заяви британският премиер Борис Джонсън.

Новото финансиране идва след обявление от страна на Лондон през месец май, когато заявиха, че ще предоставят допълнителни 1,3 млрд. лири за военна подкрепа на Украйна, с което общият размер на военната и икономическата помощ на Обединеното кралство тази година нараства на 3,8 млрд. лири.

Също така, украинските войски започнаха обучение във Великобритания, след като Борис Джонсън предложи да започне мащабна операция с възможност за обучение на до 10 000 войници на всеки 120 дни.